Programok Hajdúszoboszlón

Hungarosparty - strandnyitó Hajdúvárosok Találkozója Szoboszlói Folkhétvége Szoboszlói Dixiland Napok

MÁRCIUS

Szoboszlói Tavaszi Művészeti Napok
Változatos programokat kínál minden korosztálynak, a tavaszi, egész hónapos rendezvénysorozat.


ÁPRILIS

Hungarosparty - strandnyitó
A nyári szezon nyitó bulija. Az esti rendezvényen magyar popsztárok szórkoztatják a vendégeket.


MÁJUS

Pünkösdi sokadalom
A hagyományos és a különlegesebb grillételek kedvelői egyaránt jóllakhatnak a fesztiválon, a húsok és zöldségek mellé pedig jól fog esni egy-egy korsó csapolt vagy üveges, természetesen jéghideg sör.
A hajdúszoboszlói vendéglátók a szórakoztató programokról is gondoskodnak: az észak-alföldi városban több tánccsoport lép fel, de lesz színházi előadás és utcabál is.


JÚNIUS

A Nap Ünnepe - Táncoljuk át az éjszakát!
Varázslatos éjszaka, amikor minden - és mindennek az ellenkezője is - megtörténhet.
(Szent Iván éjjelén évszázadok óta tüzek gyulladnak, tündérek libbennek, párra találnak a magányosok. Hajdúszoboszlón kora estétől kezdve zenés-táncos programokkal várjuk azokat, akik át szeretnék virrasztani az év legrövidebb éjszakáját.)

Hajdúvárosok Találkozója
A találkozó célja az, hogy áldozni kíván egyrészt a nagy fejedelem, Bocskai István emlékének, másrészt a hajdútelepítést követően közel 400 évvel szeretné bemutatni a térség mai gazdasági és kulturális életét.
(Az rendezvénysorozat szellemi- és sportvetélkedőkből, amatőr művészeti csoportok bemutatkozásából, kiállításokból és főzőversenyből áll.
A hajdúvárosok küldöttségeinek zenés, parádés felvonulása különleges színfoltja a Hajdúvárosok Találkozójának, egyben a Hajdúszoboszlói Nyárnak.)


JÚLIUS

Szoboszlói Folkhétvége
A Szoboszlói Folkhétvége 1996-tól minden július utolsó hétvégéjének a programja, ahol a népzene, a néptánc és a népművészet képviselőivel találkozhatunk.
(A Folkhétvége ideje alatt Kézművesek Utcája várja az érdeklődőket a Harangház melletti parkolóban. Az esti zenés programok helyszíne a Szabadtéri Színpad és mára már a kisszínpad is a Kézművesek utcájában. A zenei programok és a kézművessátrak ingyen látogathatók.)

Kösely Kupa Lovasverseny Szoboszlói Birka- és Slambucfőző Örömnap Hajdúszoboszlói Bioétel és Borfesztivál Szilveszteri csergetés

AUGUSZTUS

Szoboszlói Dixiland Napok
Hajdúszoboszlón augusztus első hétvégéje immár 16. éve a dixieland rajongóié. Országos hírű dixie zenekarok lépnek fel évről-évre.

Kösely Kupa Lovasverseny
A hagyományőrző rendezvény egy parádés felvonulással kezdődik. A lovasversenyen a környék egy-egy nagy nevű istállói  mutathatják meg lovasaikat és lovaikat.
(A díjugrató számok szünetében, csikósok bemutatója szórakoztatja az érdeklődőket. Mindezek mellett sok más kisérőprogrammmal várják az érdeklődőket.)

Ünnepi Fürdőbál
Az Ünnepi Fürdőbál zárja a nyári szezon rendezvény sorozatát, amely mindig a legnagyobb tömeget vonzza Hajdúszoboszlóra.
(A változatos programok minden résztvevőnek biztosítják az önfeledt kikapcsolódást. A rendezvény méltón búcsúzik a nyártól.)


SZEPTEMBER

Szoboszlói Birka- és Slambucfőző Örömnap
A régió egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye.
(Az örömnapot elsősorban azzal a céllal szervezik, hogy hirdesse a magyar gasztronómia – ezen belül is Hajdúszoboszló és térségének – sajátos ételreceptjeit, bemutassa a szabadtéri főzés kultúráját.)

Hajdúszoboszlói Bioétel és Borfesztivál
„Egészség és Bor, e kettő itt összeforr!” Garantált bio alapanyagból készült gasztronómia, kulturális programok, három napos fesztivál hangulat a fürdővárosban.
(Bio ételkostoló, bio termelők bemutatkozása, vásárlási lehetőség. Tradicionális magyar borvidékek bemutatkozása, borkostoló és vásár.)


NOVEMBER

Márton Napi Libalakoma
November második hétvégéjén, Márton nap alkalmából rendezik meg a Márton Napi Libalakomát, ahol a libából készített ételek mellé neves magyar pincészetek újbor kínálatát is megízlelhetik a látogatók.
A Lakoma az évzáró gasztronómiai eseményként, több zenés és kulturális programmal is várja az érdeklődőket.


DECEMBER

Szilveszteri csergetés
A hagyományokhoz híven minden év utolsó estéjén csikósok hada űzi el a „gonosz erőket” Hajdúszoboszlóról, majd nagyszabású koncertekkel és tűzijátékkal búcsúztatjuk az óévet.
(A szilveszteri csergetés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, hiszen őseink 1559. december 31-én kolompszóval és ostor csattintgatással űzték vissza a Szoboszlót fenyegető török hadsereget. A hagyományokhoz híven minden év utolsó estéjén csikósok hada űzi el a „gonosz erőket” Hajdúszoboszlóról, majd nagyszabású koncertekkel és tűzijátékkal búcsúztatjuk az óévet.)